Page content

Google Algoritme

Wat is het Google algoritme?

Het algoritme van Google is een complex systeem dat wordt gebruikt om data te verzamelen van haar index en het direct leveren van het best mogelijke resultaat voor een zoekopdracht. De zoekmachine gebruikt een combinatie van algoritmes en een aantal ranking factoren om webpagina’s te ranken op relevantie binnen de zoekresultaten pagina’s (SERPs).

Voor zoekmachine marketeers kan het, op de hoogte zijn van grote Google Updates, helpen om veranderingen in rankings en organische verkeer te verklaren en ‘in the end’ het verbeteren van hun zoekmachine optimalisatie. In dit uitgebreide artikel zal ik ingaan op de volgende punten:

  1. Hoe werkt het algoritme van Google?
  2. Waarom gebruikt Google een algoritme?
  3. Google algoritme updates
    1. Google algoritme updates 2019
    2. Google algoritme updates 2018

Hoe werkt het algoritme van Google?

Google maakt gebruik van geautomatiseerde programma’s genaamd spiders of crawlers, net als de meeste zoekmachines, om de zoekresultaten te helpen genereren. Google heeft een grote index van trefwoorden die helpen bij het bepalen van de zoekresultaten. Wat Google onderscheidt is hoe het zijn resultaten rangschikt, wat bepalend is voor de volgorde waarin Google de resultaten op zijn zoekmachine resultatenpagina’s weergeeft. Google maakt gebruik van Pagerank, hun algoritme handelsmerk, dat aan elke webpagina een relevantiescore toekent.

Waarom gebruikt Google een algoritme?

Het is de missie van Google om alle informatie op de wereld te organiseren en universeel toegankelijk en bruikbaar te maken. In principe willen zij de informatie gereed hebben voordat een bezoeker er naar op zoek is, kortom: het worden van een persoonlijke assistent. Om dat te doen is het nodig dat ze informatie kunnen lezen, kunnen organiseren en op de juiste momenten naar voren kunnen laten komen.

Het algoritme van Google is een van de beste bewaarde geheimen die het bedrijf heeft. Om concurrenten voor te blijven en om het geheim te houden worden er continue verbeteringen aangebracht. Hierdoor voorkomen zij dat websites met minderwaardige content bovenaan komen te staan.

Google algoritme updates

Jaarlijks, maakt Google enorm veel veranderingen om de kwaliteit van de zoekresultaten voor haar bezoekers te waarborgen. Google voert gemiddeld 9 veranderingen door per dag. Dat zijn er dus meer dan 3,200 per jaar! Vaak betreft dit kleine updates, zo nu en dan voeren ze grotere updates uit (bijvoorbeeld Panda en Penguin) die de zoekresultaten op belangrijke manieren beïnvloedt. Hieronder vind je alle updates die door Google zelf zijn bevestigd:

Google algoritme updates 2019

BERT update – 22 oktober, 2019

BERT (Bidirectional Encoder Representations from Transformer) is een netwerk gebaseerde techniek, om het Natural Language Processing (NLP)-model te ondersteunen, door het algoritme en onderliggende hardware van Google te upgraden. BERT helpt Google bij het beter interpreteren van zoekopdrachten in natuurlijke talen en het begrijpen van de context.

Google blog: Understanding searches better than ever before

September 2019 Core Update – 24 september, 2019

Google heeft nog een core update uitgerold. We weten niet precies wat Google wijzigt bij zo’n update. Er is enkel een aankondiging. Pas achteraf kunnen we op basis van effecten speculeren wat nu van invloed is geweest. De core update leek een impact te hebben op de sites die getroffen werden door eerdere core updates.

Search Engine Land: Google September 2019 core update to roll-out later today

Diversity Update – 6 juni, 2019

Google lanceert een aanpassing in de SERPs. Een aanpassing die moet zorgen voor meer diversiteit in de zoekresultaten. Google kondigde een update aan, waarin wordt beweerd dat dit de situaties zou verbeteren waarin sites meer dan twee organische lijsten hebben. De diversiteit aanpassing betekent ook dat subsites gelijk worden gesteld aan de hoofddomein wat inhoudt dat het niet mogelijk is met zowel je subdomein of hoofddomein op dezelfde query rankt in de top SERPs.

Search Engine Land: Google search update aims to show more diverse results from different domain names

Juni 2019 Core Update – 3 juni, 2019

Google kondigde vooraf een core update aan, maar met beperkte details. De update heeft impact op sites die in eerdere core updates zijn getroffen, en sommige grote Britse uitgevers meldden zware verliezen. Gemiddeld was de impact kleiner dan de augustus-update “Medic”. In Nederland werden geen enorme schommelingen verwacht bij het uitrollen van deze update.

Marie Haynes: The June 3, 2019 Core Quality Update was a big one

Indexing bug – 23 mei, 2019

Een maand geleden ondervond Google problemen in haar index waarbij data verloren ging. Search Engine Land was de eerste die een nieuw indexeringsprobleem rapporteerde, namelijk: het verhinderen van een goede indexering van nieuwe inhoud. Met de huidige en voorafgaande indexeringsproblemen lijken vooral websites, die afhankelijk zijn het laatste nieuws, nieuwe content of met oude URLS, slachtoffer te zijn.

Search Engine Land: Google has fixed the indexing issue from Thursday night

Deindexing bug – 5 april, 2019

Google bevestigde een bug die rond het weekend van 5 april pagina’s uit de zoekindex liet vallen. Men suggereerde een daling op 5 en 7 april, met ongeveer 4% van de stabiele URL’s die van de eerste pagina afvielen. Het is niet duidelijk wat de oorzaak van het probleem was echter duurde het dagen voor het probleem was opgelost.
Search Console rapporten hadden verloren gegevens als resultaat en de cache was niet goed. Daarnaast had Google problemen met het selecteren van de juiste canonieke URL en indexeringsproblemen met Google News.

MOZ: How Bad Was Google’s Deindexing Bug?

Maart 2019 Core Update – 12 maart, 2019

Op dit moment is het moeilijk te raden wat er precies is veranderd. Er werden geen specifieke details gegeven over de aard van de update. Wat we wel weten is dat Google verschillende core updates per jaar uitrolt. Bij brede core updates hebben zij aangegeven dat er geen ‘fix’ is voor pagina’s die minder goed presteren. Het maken van geweldige content kan na verloop van tijd ervoor zorgen dat webpagina’s weer kunnen stijgen.

Search Engine Land: Google released a broad core search algorithm on March 12

Comment Section

0 reacties op “Google Algoritme

Plaats een reactie


*


  • Geen categorieën