CDN

Wat is CDN?

CDN staat voor Content Delivery Network. Het is een systeem van servers die zich over de hele wereld verspreiden en die samenwerken om inhoud sneller te leveren aan gebruikers die zich ver van de oorspronkelijke server bevinden. Dit wordt gedaan door statische inhoud, zoals afbeeldingen, video's en javascript bestanden, op te slaan op servers die zich dicht bij de gebruikers bevinden. Wanneer een gebruiker een verzoek doet voor de inhoud, wordt deze opgehaald van de dichtstbijzijnde server in plaats van van de oorspronkelijke server. Dit vermindert de tijd die nodig is om de inhoud te laden en verbetert de gebruikerservaring.

CDN's zijn vooral nuttig voor websites met veel verkeer, omdat ze helpen om pieken in verkeer op te vangen en de prestaties van de website te verbeteren. Ook voor websites die veel internationale gebruikers hebben, kan een CDN helpen om de laadtijd voor deze gebruikers te verminderen.

Er zijn verschillende soorten CDN's beschikbaar, waaronder:

  • Traditionele CDN's: Deze gebruiken een netwerk van servers die zich over de hele wereld bevinden;
  • Cloud CDN's: Dit zijn CDN's die zijn gebouwd op cloud computing-platformen;
  • Edge CDN's: Deze zijn specifiek gericht op het verbeteren van de prestaties van de website voor gebruikers die zich ver van de oorspronkelijke server bevinden;
  • Private CDN's: Deze worden gebruikt door bedrijven om hun eigen inhoud sneller te leveren aan gebruikers.

CDN's zijn een belangrijk onderdeel van technische SEO, omdat ze helpen om de prestaties van de website te verbeteren en de gebruikerservaring te verhogen. Dit kan leiden tot een hogere ranking in zoekresultaten en meer verkeer naar de website.

Benieuwd waarom je niet vindbaar bent?

e-book 9 seo hacks
Download gratis 
Verbeterpunten 100% gegarandeerd!