Cloaking

Wat is Cloaking?

Cloaking is een praktijk in zoekmachineoptimalisatie (SEO) waarbij een website een verschillende versie van zijn inhoud presenteert aan zoekmachines dan aan gebruikers. Het doel van cloaking is om zoekmachines te misleiden en een hoger rang te krijgen in zoekresultaten.

Cloaking gebeurt door het gebruik van technieken waarbij de inhoud van een website wordt gewijzigd, afhankelijk van de herkomst van de bezoeker. Wanneer een zoekmachine een pagina crawlt, wordt de zoekmachine een andere versie van de inhoud getoond dan wanneer een gebruiker op de link klikt en de pagina bezoekt.

Cloaking is een overtreding van de richtlijnen van zoekmachines, omdat het zoekmachines misleidt over de echte inhoud van een website. Zoekmachines hebben deze techniek als spam beschouwd en bestraffen websites die cloaking toepassen door hen uit de zoekresultaten te verwijderen.

Er zijn verschillende technieken die kunnen worden gebruikt voor cloaking, waaronder het gebruik van user agents, IP-adressen en HTTP Referer-headers. Een veelgebruikte methode is het gebruik van user agents, waarbij de inhoud van een website wordt gewijzigd op basis van de useragent van de zoekrobot.

Echter, het gebruik van cloaking is niet alleen afkeurenswaardig vanuit het oogpunt van zoekmachines, maar ook vanuit het oogpunt van gebruikers. Gebruikers die op een link klikken, verwachten een specifieke inhoud te zien, maar als de inhoud verandert wanneer ze de pagina bezoeken, zal dit leiden tot verwarring en teleurstelling. Bovendien kan het gebruik van cloaking leiden tot een slechte gebruikerservaring en een lagere kwaliteitsbeoordeling van de website door zoekmachines.

 

Benieuwd waarom je niet vindbaar bent?

e-book 9 seo hacks
Download gratis 
Verbeterpunten 100% gegarandeerd!