SSL-certificaat

Wat is een SSL-certificaat?

Een SSL-certificaat (Secure Sockets Layer) is een stuk software dat wordt gebruikt om een beveiligde verbinding tussen een webserver en een webbrowser te creëren. Het zorgt ervoor dat informatie die tussen deze twee wordt uitgewisseld, zoals persoonlijke gegevens of financiële informatie, wordt beschermd tegen onbevoegde toegang. 

Het SSL-certificaat maakt gebruik van een technologie genaamd Public Key Infrastructure (PKI), waarbij een openbare sleutel en een privésleutel worden gebruikt om informatie te coderen en te decoderen. Wanneer een gebruiker een beveiligde verbinding maakt met een website die een SSL-certificaat gebruikt, controleert de browser of het certificaat geldig is en of deze afkomstig is van een betrouwbare partij. 

Het gebruik van een SSL-certificaat is erg belangrijk voor SEO, omdat zoekmachines zoals Google de veiligheid van een website meenemen in hun beoordeling. Websites die een SSL-certificaat gebruiken, worden vaak hoger gewaardeerd dan websites die geen SSL-certificaat gebruiken. Dit komt omdat zoekmachines van mening zijn dat een SSL-certificaat een indicatie is voor een betrouwbare en veilige website. 

In 2014 heeft Google aangekondigd dat het SSL-certificaat gebruik zal meenemen in zijn ranking algoritme. Vanaf juli 2018 heeft Google aangekondigd dat websites zonder SSL certificaat als 'niet veilig' zullen worden weergegeven in de browser. Dit kan leiden tot een afname in het aantal bezoekers en een afname in de zoekmachineresultaten. 

Daarnaast kan een SSL-certificaat ook bijdragen aan een betere gebruikerservaring. Wanneer een gebruiker een beveiligde verbinding maakt met een website, wordt deze vaak gerustgesteld door het zien van een sloticoon in de browserbalk of een groen slotje. Dit geeft aan dat de informatie die wordt uitgewisseld tussen de gebruiker en de website veilig is. 

In samenvatting is een SSL certificaat belangrijk voor SEO omdat zoekmachines zoals Google de veiligheid van een website meenemen in hun beoordeling, en een SSL-certificaat een indicatie is voor een betrouwbare en veilige website. Het kan ook bijdragen aan een betere gebruikerservaring en het vertrouwen van bezoekers in de website. Daarom is het aanbevolen om een SSL-certificaat te gebruiken voor elke website, vooral voor websites die persoonlijke gegevens of financiële informatie verzamelen van gebruikers. Het niet gebruiken van een SSL-certificaat kan leiden tot een afname in zoekresultaten, bezoekersaantal en vertrouwen van gebruikers.

Benieuwd waarom je niet vindbaar bent?

e-book 9 seo hacks
Download gratis 
Verbeterpunten 100% gegarandeerd!