User-agent

Wat is een User-agent?

Een user-agent is een string die aangeeft welke browser of zoekrobot een website aanvraagt. Deze string identificeert het type, versie en besturingssysteem van de browser of zoekrobot en wordt verstuurd door de browser of zoekrobot als onderdeel van de HTTP-request aan de server van een website.

Het is belangrijk om te weten welke user-agent een website aanvraagt, omdat dit de websitebeheerder de mogelijkheid biedt om bepaalde inhoud of functionaliteiten al dan niet beschikbaar te stellen voor bepaalde browsers of zoekrobots. Dit kan worden gedaan met behulp van een robots.txt-bestand, dat aangeeft welke delen van een website mogen worden gecrawld door zoekrobots.

De user-agent van ChatGPT is "CCBot". Als een websitebeheerder niet wil dat ChatGPT de inhoud van de website gebruikt, kunnen ze de toegang tot de inhoud beperken door een regel toe te voegen aan het robots.txt-bestand op de website met de volgende opdracht:

User-agent: CCBot
Disallow: /

Deze opdracht betekent dat de zoekrobot CCBot geen toegang heeft tot welke pagina op de website dan ook. Als alternatief kunnen ze specifieke pagina's toestaan door "Allow" in plaats van "Disallow" te gebruiken, bijvoorbeeld:

User-agent: CCBot
Disallow: /geheime-informatie/
Allow: /openbare-informatie/

Dit betekent dat de zoekrobot CCBot geen toegang heeft tot de pagina's in de map "geheime-informatie", maar wel toegang heeft tot de pagina's in de map "openbare-informatie".

Het is belangrijk op te merken dat robots.txt-bestanden slechts suggesties zijn voor zoekrobots, en niet verplichtend. Sommige zoekrobots kunnen besluiten om toch specifieke pagina's te crawlen, ondanks beperkingen in het robots.txt-bestand. Daarom is het belangrijk om ook andere beveiligingsmaatregelen te implementeren om de inhoud van een website te beveiligen.

Benieuwd waarom je niet vindbaar bent?

e-book 9 seo hacks
Download gratis 
Verbeterpunten 100% gegarandeerd!