Is SEO (alweer) dood? Generative AI en de toekomst van SEO
15 augustus 2023 

Is SEO (alweer) dood? Generative AI en de toekomst van SEO

In de snel evoluerende digitale wereld, waar technologische ontwikkelingen elkaar in rap tempo opvolgen, komen er vaak grote mythes naar voren. Een van deze mythes heeft betrekking op de wereld van Search Engine Optimization (SEO). Telkens wanneer er een revolutionaire verandering plaatsvindt in het online marketing landschap, duikt deze mythe weer op: "SEO is dood", dit keer door de komst van Generative AI. Dit verbaast mij telkens, als SEO specialist. Natuurlijk, zit ik dieper in de materie dan de doorsnee website eigenaar, maar ik vind het schrijnend om te zien dat veel mensen dit soort berichtgeving zomaar voor lief nemen.

Everyone loses their minds

Dit soort berichtgeving, samen met andere beroemde SEO mythes zoals “SEO is enkel een lange termijn investering”, of “SEO regels veranderen elk jaar, dus begin ik er niet aan” hebben als resultaat dat men een enorme misvatting heeft op dit online marketing kanaal.


“SEO is fors investeren en pas resultaten behalen op lange termijn”. 


Wrong! Ik zie SEO (technische SEO, welteverstaan) als iets wat elke website eigenaar in orde (grotendeels) moet hebben vóór livegang van een website. En nee, hier bedoel ik niet mee het slechts publiceren van een Wordpress website zonder rekening te houden met bijvoorbeeld crawlmanagement.

Hoe dan ook, wellicht ga ik nu al off-topic, het komt er op neer dat SEO om de haverklap dood verklaart wordt (dit keer door de komst van Generative AI). Dit vind ik persoonlijk onterecht.

In dit artikel zal ik allereerst uitleg geven over Generative AI en zal ik de welbefaamde mythe onderzoeken, de feiten benadrukken en jou ervan overtuigen waarom SEO niet dood is (en nooit dood zal gaan*). Plus, waarom je als website-eigenaar vandaag de dag je website echt technisch op orde moet hebben, want boy-o-boy, het heeft meer impact dan je denkt…

* = tenzij...

They took our jobs!

De evolutie van Google: van vroeger tot nu

Om de impact van Generative AI op SEO te begrijpen, moeten we teruggaan in de tijd en kijken naar de evolutie van de grootste zoekmachine ter wereld: Google. Laten we een reis maken door de verschillende fases van Google, van de beginjaren tot de huidige stand van zaken.

In de periode van circa 1998 tot ongeveer 2014, was Google's doel duidelijk: gebruikers zo snel mogelijk van de zoekmachine naar de open webomgeving sturen. Google wilde clicks genereren, niet alleen om gebruikers te helpen, maar ook om hun eigen inkomsten te vergroten via advertenties. Dit tijdperk werd gekenmerkt door een nadruk op het aanmoedigen van organische clicks naar websites buiten Google's eigen platform.

Organische resultaten

Fast forward naar de afgelopen jaren (2014-2022), en we zagen een verandering in de lay-out van zoekresultaten. Betaalde resultaten begonnen prominent bovenaan te staan, terwijl de zoekresultatenpagina's vaak ook directe antwoorden (featured snippets) bevatten. Deze directe antwoorden werden gehaald uit verschillende bronnen op het web, en Google merkte dat gebruikers hier dol op waren. Deze veranderingen weerspiegelden een groeiende nadruk op gebruiksvriendelijke resultaten, wat de opkomst van Generative AI in de hand zou werken.

Betaalde resultaten


Featured Snippet


Wat is Generative AI?

Generative AI is een technologische doorbraak die de mogelijkheid biedt om mensachtige inhoud te genereren. Het gaat verder dan eenvoudige automatisering, omdat het AI-systemen in staat stelt om volledig nieuwe en creatieve stukken tekst, afbeeldingen en meer te creëren. Dit gebeurt door de AI te trainen op enorme datasets, waardoor het de patronen en structuren van menselijke creaties kan leren.

De potentie van Generative AI in de digitale wereld is enorm. Het kan worden ingezet voor contentcreatie, vertalingen, muziekcompositie en zelfs medisch onderzoek. Maar wat betekent dit voor SEO?

Van Google’s Supercharging Search with Generative AI post

Zal Generative AI SEO vervangen?

Laten we de kern van de mythe aanpakken: de vermeende dood van SEO door de komst van Generative AI. Is dit echt het einde van SEO? Het antwoord is een resolute nee. En hier is waarom.

Generative AI mag dan wel een krachtig hulpmiddel zijn voor contentgeneratie, maar het zal SEO niet volledig vervangen. Het zal SEO echter wel veranderen, en website-eigenaren en marketeers moeten zich aanpassen aan deze veranderingen om relevant te blijven in de zoekresultaten. In plaats van te concurreren met automatisch gegenereerde inhoud, moeten we begrijpen hoe we kunnen samenwerken met Generative AI om de beste resultaten te behalen.

Hoe beïnvloedt Generative AI SEO-strategieën?

Nu we hebben vastgesteld dat Generative AI SEO niet zal vervangen, moeten we begrijpen hoe het de strategieën beïnvloedt. SEO-professionals moeten zich bewust zijn van de opkomst van deze technologie en hoe ze hun aanpak kunnen aanpassen om de vruchten ervan te plukken.

De verschuiving in focus is een van de belangrijkste aspecten. Waar we voorheen vooral streefden naar hoge zoekranglijsten, gaat het nu meer om merkvermeldingen. Generative AI zal meer gepersonaliseerde en gebruiksvriendelijke antwoorden bieden, en onze rol als SEO-specialist wordt om ervoor te zorgen dat ons merk prominent wordt vermeld in deze resultaten. Het draait om zichtbaarheid en relevantie in de context van de nieuwe zoekomgeving.

Dit betekent ook dat specifieke prompts essentieel worden. Als een prompt te generiek is, kan dezelfde tekst door verschillende partijen worden gegenereerd, wat leidt tot uniforme en minder onderscheidende content. Het is cruciaal om prompts te formuleren die unieke, relevante resultaten opleveren. Zo voorkomen we dat de AI dezelfde inhoud voor verschillende merken en websites produceert.

Is Contentcreatie nog steeds essentieel voor SEO?

Een van de pijlers van SEO is altijd geweest: waardevolle content. Dit blijft onveranderd, zelfs in het tijdperk van Generative AI. In feite wordt het belang van kwalitatieve, relevante en boeiende content zelfs nog groter.

Generative AI kan weliswaar inhoud genereren, maar het mist de menselijke creativiteit, inzicht en emotionele context. Het kan feitelijke informatie verschaffen, maar het mist de unieke stem van een merk, de diepgaande kennis van een auteur en de capaciteit om echt te resoneren met de doelgroep. Daarom blijft contentcreatie van groot belang om echte verbindingen te maken met het publiek.

Bovendien hebben zoekmachines altijd waarde gehecht aan nuttige content voor gebruikers. Hoogwaardige content zal in de Generative AI-wereld nog steeds als waardevol worden beschouwd. Het zorgt voor betrokkenheid, trekt organisch verkeer aan en speelt een cruciale rol in het verbeteren van de algehele gebruikerservaring.

De toekomst van SEO in een Generative AI wereld

Wat brengt de toekomst voor SEO in een wereld waarin Generative AI steeds prominenter aanwezig is? Het is duidelijk dat onze aanpak moet evolueren om effectief te blijven in de nieuwe zoekomgeving.

We moeten blijven investeren in technische SEO-aspecten. Hoewel Generative AI de manier waarop inhoud wordt gegenereerd kan veranderen, zal het niet de technische optimalisaties vervangen die essentieel zijn voor zoekmachines om onze inhoud te vinden, indexeren en waarderen. De structuur van de website, de laadsnelheid, mobiele responsiviteit en andere technische elementen blijven van cruciaal belang.

De Mythe Ontkracht: SEO is Dood?

Laten we nu de mythe van de 'dood van SEO' nader bekijken, aangezien deze mythe bij elke grote ontwikkeling in het digitale landschap opduikt. Zoals eerder vermeld, heeft een vergelijkbare bewering zich voorgedaan bij de opkomst van sociale media. Er werd voorspeld dat SEO overbodig zou worden, maar de realiteit toonde een heel ander verhaal.

In 2013 publiceerde The Guardian een artikel waarin werd gesuggereerd dat SEO zijn relevantie zou verliezen door de opkomst van sociale media. Dit is een perfect voorbeeld van hoe dergelijke voorspellingen niet altijd waarheid worden. SEO is niet alleen blijven bestaan, maar heeft zich ook aangepast aan veranderende omstandigheden en technologische ontwikkelingen. Het blijft een krachtig marketingkanaal dat ver boven sociale media uitsteekt als het gaat om het genereren van gerichte organische verkeer.

Bovendien werd de SEO-gemeenschap onlangs opgeschud door de introductie van ChatGPT, een krachtig generatief AI-model (lees blog: Google Bard AI chatbot: het antwoord op OpenAI's ChatGPT). Velen vreesden dat dit het einde zou betekenen voor handmatig geschreven content en daarmee voor traditionele SEO. Maar laten we eens naar de feiten kijken. Uit grafieken blijkt dat het aantal gebruikers van ChatGPT sinds de introductie niet meer zo snel stijgt als in het begin, en zelfs een lichte daling vertoont.

Bron: Cointelegraph

Daarnaast is het belangrijk op te merken dat Google zelf ook Generative AI omarmt. Maar hier schuilt een interessant aspect: als je content genereert met AI en deze zonder aanpassingen op je website plaatst, zal er geen directe indicatie zijn dat deze tekst door een computer is geschreven. Dit betekent echter niet dat we achterover kunnen leunen en simpelweg generieke content kunnen produceren.

Het is essentieel om een specifieke prompt te schrijven, zodat de gegenereerde tekst uniek is en niet gemakkelijk door anderen kan worden gerepliceerd. Daarnaast moeten we rekening houden met de eindgebruiker. Het menselijke oog kan nuances en context identificeren die een AI misschien mist. Het controleren van de gegenereerde content en deze afstemmen op de specifieke behoeften van je publiek blijft van groot belang.

Waarom SEO van cruciaal belang blijft

Nu we de mythe hebben ontkracht, moeten we begrijpen waarom SEO van essentieel belang blijft. Een goede SEO is niet alleen gericht op het verbeteren van zoekranglijsten, maar ook op het optimaliseren van de algehele kwaliteit van je website.

SEO omvat technische aspecten zoals laadsnelheid, mobiele responsiviteit en gestructureerde data. Deze technische optimalisaties zorgen ervoor dat zoekmachines je website gemakkelijk kunnen indexeren en tonen aan gebruikers. Dit heeft direct invloed op de gebruikerservaring en kan helpen om je betrokkenheidspercentage te verhogen en bezoekers langer op je website te houden.

De Voordelen van Sterke SEO in een Generative AI Wereld

Na het begrijpen van de voortdurende relevantie van SEO, moeten we ook beseffen dat sterke SEO-strategieën nog steeds enorme voordelen bieden, zelfs in een wereld waarin Generative AI een grotere rol speelt. Hier zijn enkele cruciale voordelen van het hebben van een solide SEO-aanpak:

  1. Merkzichtbaarheid: Sterke SEO zorgt ervoor dat je merk prominent aanwezig is in zoekresultaten, ongeacht of deze worden gegenereerd door menselijke contentcreatie of door AI. Een hogere zichtbaarheid leidt tot meer merkbekendheid en kan leiden tot een hoger aantal conversies.
  2. Gebruikerservaring: Goede SEO gaat hand in hand met een uitstekende gebruikerservaring. Technische optimalisaties zorgen ervoor dat je website snel laadt, responsief is op verschillende apparaten en gemakkelijk te navigeren is. Dit alles draagt bij aan tevreden gebruikers, wat weer positieve signalen geeft aan zoekmachines.
  3. Kwalitatieve Content: Terwijl AI in staat is om feitelijke informatie te genereren, is het nog niet in staat om de diepte, emotionele connectie en menselijke creativiteit te bieden die hoogwaardige handgeschreven content wel kan bieden. Hierdoor blijft contentcreatie een waardevol middel om je doelgroep te betrekken en je expertise te tonen.
  4. Concurrentievoordeel: Niet alle websites zullen de waarde van SEO volledig begrijpen of adequaat implementeren. Door je te concentreren op sterke SEO, kun je een concurrentievoordeel behalen, zelfs in een wereld waarin Generative AI aanwezig is. Het verschil zit hem in de details, en jij kunt die details beheersen*.
  5. Adaptatie en Innovatie: SEO-professionals zijn gewend om zich aan te passen aan veranderingen in het digitale landschap. Het omarmen van Generative AI als een aanvulling op je strategie en het slim gebruikmaken van de gegenereerde content is een teken van adaptatie en innovatie. Hierdoor kun je voorop blijven lopen in de wereld van online marketing.

* = Nog even over dat concurrentie voordeel... Hieronder een tweet van Glenn Gabe over het hebben van goede Technische SEO en de voordelen hiervan:


 

Conclusie: Investeren in SEO is cruciaal voor succes

Hoewel Generative AI een krachtig hulpmiddel is dat de manier waarop content wordt gegenereerd kan veranderen, is het geen bedreiging voor SEO. Integendeel, het biedt nieuwe kansen en vraagt om een verschuiving in onze aanpak. SEO blijft essentieel voor merkzichtbaarheid, gebruikerservaring, kwalitatieve content en concurrentievoordeel.

Dus onthoud, de mythe van de 'dood van SEO' is niets meer dan dat: een mythe. Investeren in sterke SEO-strategieën en het begrijpen van de evoluerende digitale omgeving zal je positie versterken en je helpen om succesvol te blijven, zelfs in een wereld waarin technologieën zoals Generative AI een grotere rol spelen.

Als website-eigenaar is het van cruciaal belang om niet alleen de voordelen van Generative AI te begrijpen, maar ook om de impact ervan op SEO in perspectief te plaatsen. Door deze technologie op de juiste manier te benaderen en te integreren in je bredere SEO-strategie, kun je je merk naar nieuwe hoogten leiden en voorbereid zijn op de kansen van de toekomst. Dus, laat je niet misleiden door de mythe, maar blijf investeren in SEO en zie de vruchten ervan afwerpen, zelfs in het tijdperk van Generative AI.

Over de schrijver
Martijn is eigenaar van Beresterk Online Marketing en SEO specialist. Hij helpt bedrijven graag met het inzichtelijk maken van hun website statistieken en online vindbaarheid, middels open en eerlijke communicatie. Op basis hiervan kan de juiste online marketingstrategie gedefinieerd worden met een focus constante resultaten middels zoekmachine optimalisatie.
Reactie plaatsen

Benieuwd waarom je niet vindbaar bent?

e-book 9 seo hacks
Download gratis 
Verbeterpunten 100% gegarandeerd!