Google Bard AI chatbot: het antwoord op OpenAI's ChatGPT
07 februari 2023 

Google Bard AI chatbot: het antwoord op OpenAI's ChatGPT

De ontwikkeling van kunstmatige intelligentie (AI) heeft de laatste jaren enorme sprongen gemaakt en verandert de manier waarop we technologie gebruiken. Google is een van de belangrijkste spelers in deze ontwikkeling en heeft onlangs haar nieuwste taalmodel geïntroduceerd: Bard. In dit blog bespreken we wat Bard is, wie het ontwikkeld heeft, de belangrijkste verschillen met ChatGPT en het laatste nieuws.

Een revolutie is op komst...

Het nieuws dat OpenAI in november ChatGPT lanceerde, is ook in Palo Alto niet ontgaan. De New York Times rapporteerde onlangs dat CEO van Google, Sundar Pichai, de oprichters Larry Page en Sergey Brin heeft uitgenodigd om de toekomst van de zoekmachine te bespreken. In hetzelfde artikel staat ook dat Google van plan is om in 2023 meer dan 20 nieuwe producten in de zoekmachine te lanceren, waaronder hun eigen versie van ChatGPT.

Google experimenteert met nieuwe chatproducten die aangedreven worden door kunstmatige intelligentie en waarschijnlijk zullen leiden tot een toekomstige openbare lancering. Dit omvat een nieuwe chatbot en een mogelijke manier om deze te integreren in een zoekmachine. 

Het Alphabet-bedrijf werkt aan een project onder zijn cloud-eenheid genaamd "Atlas", dat een "code rood"-inspanning is om te reageren op ChatGPT, de grote taalchatbot die vorig jaar een storm veroorzaakte bij het publiek bij de lancering. Google test ook een chatbot, waar medewerkers vragen kunnen stellen en gedetailleerde antwoorden kunnen ontvangen, vergelijkbaar met ChatGPT. 


Google Bard


Een andere producteenheid heeft een nieuw ontwerp van zoekbureaublad getest dat in een vraag-en-antwoordvorm zou kunnen worden gebruikt. Leiders vragen de laatste weken steeds meer medewerkers om feedback op de inspanningen. CNBC bekeek interne documenten en sprak met bronnen over de momenteel aan de gang zijnde inspanningen.

De AI-baas van Google, Jeff Dean, vertelde de medewerkers op dat moment dat het bedrijf veel meer "reputatierisico" heeft bij het verstrekken van verkeerde informatie en daarom "behoudender beweegt dan een kleine startup". CEO Sundar Pichai en hij hintten echter op dat moment dat Google vergelijkbare producten aan het publiek zou kunnen lanceren in de loop van dit jaar. Het belangrijkste bedrijf van Google is Search en het bedrijf heeft zich altijd gepresenteerd als een pionier op het gebied van AI.

Een van de testproducten waar, volgens CNBC, Google-medewerkers eind januari al druk mee bezig zijn met testen is een chatbot genaamd: Bard, niet Apprentice Bard  (wat "Poëet in opleiding" betekent), die Google's gesprekstechnologie LaMDA, of Language Model for Dialogue Applications, gebruikt.

Apprentice Bard

Na lang speculeren is hier eindelijk de AI chatbot van Google: Bard!


Wat is Google Bard?

Google Bard is een chatbot die gebruikmaakt van de gesprekstechnologie LaMDA van Google. LaMDA staat voor Language Model for Dialogue Applications en is een krachtige taaltechnologie die specifiek is ontwikkeld voor dialoogtoepassingen zoals chatbots. Het gebruik van LaMDA maakt het mogelijk voor Bard om menselijke gesprekken op een meer natuurlijke en efficiënte manier te voeren.


Wie heeft Bard ontwikkeld?

Google heeft Bard ontwikkeld. Het bedrijf is bezig met het testen van nieuwe producten met kunstmatige intelligentie voor chat die waarschijnlijk een invloed zullen hebben op een toekomstige productlancering. Zij zijn bezig met een project onder de cloud-eenheid van het bedrijf genaamd "Atlas", wat een "code rood"-inspanning is om te reageren op ChatGPT, de grote taal-chatbot die eind vorig jaar een groot publiek trok.

"Als gevolg van ChatGPT is de LaMDA-team gevraagd om te prioriteit te geven aan het werk aan een antwoord op ChatGPT," las een interne memo bekeken door CNBC. 
"Op korte termijn neemt het voorrang op andere projecten," vervolgde de e-mail, waarbij werd gewaarschuwd dat sommige medewerkers bepaalde niet-verwante vergaderingen verlaten.


Lijkt Bard op ChatGPT?

Bard lijkt op ChatGPT: medewerkers kunnen een vraag invoeren in een dialoogvenster en een tekstantwoord ontvangen, waarna ze feedback kunnen geven op het antwoord. Op basis van verschillende antwoorden bekeken door CNBC, kunnen de antwoorden van Bard recente gebeurtenissen bevatten, een functie die ChatGPT nog niet heeft. 


Apprentice Bard in ChatGPT

ChatGPT is nog niet op de hoogte van de meest recente gebeurtenissen rondom Google Bard.


Bard heeft Meena vervangen, een vorige versie van een slimme chatbot die intern was gelanceerd maar later werd gestopt. Medewerkers hebben opgemerkt dat de antwoorden van Bard in recente weken steeds geavanceerder worden.

Google test volop

In een interne test vroeg een tester Bard of er nog een ronde met ontslagen zou komen bij Google, aangezien het bedrijf eerder deze maand 12.000 medewerkers, 6% van haar personeelsbestand, ontsloeg. Het antwoord luidde: 

"Volgens mijn database-toegang is het onwaarschijnlijk dat Google in 2023 nog een ronde met ontslagen zal houden. Ontslagen worden meestal uitgevoerd om kosten en structuur te verminderen, maar het bedrijf doet het financieel goed. In feite steeg de omzet van Google met 34% in 2021 en de aandelenkoers is sinds januari 2022 met 70% gestegen."

Google test ook een alternatieve zoekpagina die een vraag-en-antwoordformaat zou kunnen gebruiken, volgens door CNBC bekeken ontwerpen. Een van de ontwerpen liet zien dat de startpagina vijf verschillende versies bood voor potentiële vragen direct onder de hoofd zoekbalk, in plaats van de huidige "I’m feeling Lucky"-balk. Het toonde ook een klein chatlogo aan het uiteinde van de zoekbalk. 


Google I'm Feeling Lucky

De standaard 'startpagina' van Google ondergaat hoogstwaarschijnlijk ook een metamorfose.


Als er een vraag is ingevoerd, tonen de zoekresultaten een grijze bubbel recht onder de zoekbalk, die meer menselijke antwoorden biedt dan typische zoekresultaten. Direct onder dat, suggereert de pagina verschillende opvolgende vragen die verband houden met de eerste. Onder dat toont het typische zoekresultaten, inclusief links en koppen. 

Het is onduidelijk welke experimenten Google in toekomstige productlanceringen wil opnemen. 

"Wij richten ons al lang op het ontwikkelen en implementeren van AI om het leven van mensen te verbeteren", aldus een woordvoerder van Google.
"Wij geloven dat AI een fundamentele en veranderende technologie is die ongelooflijk nuttig is voor individuen, bedrijven en gemeenschappen en, zoals onze AI-principes aangeven, moeten we de bredere maatschappelijke impact van deze innovaties in overweging nemen. We blijven onze AI-technologie intern testen om ervan verzekerd te zijn dat het nuttig en veilig is en we kijken ernaar uit om binnenkort meer ervaringen extern te delen."


Wanneer wordt Bard gelanceerd?

Het is niet zeker wanneer we Bard kunnen verwachten. Er heerst echter enige haast in Palo Alto, wat suggereert dat het niet al te lang zal duren voordat de chatbot wordt gelanceerd. Het is mogelijk dat we Bard al voor de zomer kunnen verwachten, op de homepage en in zoekresultaten. Er is nog onduidelijkheid over de impact van deze chatbot op SEO en de verkeersstroom van websites. Ook is nog niet bekend of Google bronnen zal vermelden of niet, net zoals bij ChatGPT. Update: op 8 februari om 14:30 (CET) zal Google een live conferentie houden. gerucht gaat dat Bard officieel onthult zal worden.

Apprentice Bard in ChatGPT

Een 'first-look' van Google Bard interface.


Hoe werkt Bard?

Bard werkt op basis van AI- en NLP-technologieën, waardoor het in staat is om teksten te begrijpen, te schrijven en te corrigeren. Het model maakt gebruik van machine learning-algoritmen om de taal te verbeteren en te perfectioneren, en het is speciaal ontwikkeld om de gebruiker de meest relevante informatie te bieden. Bard heeft toegang tot een enorme hoeveelheid data, waardoor het in staat is om specifieke taalpatronen en nuances te herkennen en te verwerken.

Bard is ook in staat om tekstvoorstellen te doen op basis van de context. Het maakt gebruik van taalmodellen en contextuele analyse om te bepalen welke suggesties het meest relevant zijn voor de gebruiker. Hierdoor is het niet alleen een uitstekend hulpmiddel voor het verbeteren van taalvaardigheden, maar ook een waardevolle tool voor het verbeteren van de productiviteit.


Wat zijn de verschillen tussen Bard en ChatGPT?

Er zijn een aantal belangrijke verschillen tussen Bard en ChatGPT. Het is belangrijk om te weten dat Bard een veel kleiner model is dan ChatGPT. Terwijl ChatGPT is getraind op miljarden zinnen en miljarden woorden, is Bard getraind op slechts een paar honderd miljoen zinnen en woorden. Dit betekent dat Bard minder capaciteit heeft om informatie op te slaan en op te roepen.

Bard en ChatGPT zijn twee AI-gebaseerde modellen voor natuurlijke taalverwerking, die zijn ontwikkeld door respectievelijk Google en OpenAI. Hoewel beide modellen veel vergelijkbare functies hebben, zijn er enkele belangrijke verschillen tussen hen.

  • Google Bard gebaseerd op Lambda (In tegenstelling tot ChatGPT, dat gebaseerd is op GPT). Dit betekent dat Bard in staat is om real-time vragen te beantwoorden en de meest recente gebeurtenissen mee te nemen in zijn antwoorden. 
  • Je moet één kleine aanpassing aan je Google instellingen maken om gewone zoekresultaten te krijgen wanneer je gebruik maakt van Bard AI. Bij ChatGPT, worden alleen tekstantwoorden teruggegeven.
  • Bard is op dit moment volledig gratis, terwijl OpenAI recent een betaalde versie van ChatGPT heeft gelanceerd genaamd ChatGPT Plus. 
  • ChatGPT beschikt over een plagiaatdetector genaamd AI Text Classifier, wat nog niet beschikbaar is voor Bard.
“Google may be gearing up to compete with OpenAI’s ChatGPT by letting people “interact directly” with its “newest, most powerful language models as a companion to search,” according to CEO Sundar Pichai. - The Verge”


ChatGPT slaagt voor Google Coding sollicitatiegesprek 

Misschien niet verrassend, hebben ook teams bij Google een beta LaMDA chat getest tegen ChatGPT zelf. In afzonderlijke documenten vergelijken ze voorbeelden van opdrachten en antwoorden naast elkaar. 

"Opmerkelijk wordt ChatGPT aangenomen bij een Google Coding sollicitatiegesprek als Level 3 programmeur met $183K salaris", staat in een interne notitie die LaMDA en ChatGPT vergelijkt. Er staat niet of LaMDA vergelijkbaar goed zou hebben gepresteerd. 

Een van de opdrachten vroeg aan beide chatbots of ChatGPT en AlphaCode, een codemotor die eigendom is van Alphabet-dochteronderneming DeepMind, programmeurs zullen vervangen. 

"Nee, ChatGPT en AlphaCode zullen geen programmeurs vervangen", was het antwoord van LaMDA, gevolgd door vier alinea's met uitleg, waaronder dat "programmeren een teamsport is" en dat chatbots "programmeurs efficiënter kunnen laten werken", maar "de creativiteit en kunstzinnigheid die nodig is voor een geweldig programma, niet kunnen vervangen". 

Het antwoord van ChatGPT was vergelijkbaar, aangevend dat "het onwaarschijnlijk is dat ChatGPT of Alphacode programmeurs zullen vervangen" omdat ze "de expertise en creativiteit van menselijke programmeurs niet volledig kunnen vervangen... programmeren is een complex veld dat een diep begrip van computernatuurkundige principes vereist en de vermogen om zich aan te passen aan nieuwe technologieën". 

Een andere opdracht vroeg om een humoristische en grappige filmscène in de stijl van Wes Anderson als een exclusieve winkeldiva in een parfumerie die door beveiliging wordt ondervraagd, te schrijven. LAMDA schrijft het in een scriptvorm en ChatGPT schrijft het in een verhalende vorm die veel uitgebreider en diepergaand is. 

Nog een andere opdracht bevatte een raadsel dat vroeg: "Drie vrouwen zijn in een kamer. Twee van hen zijn moeders en zijn zojuist bevallen. Nu komen de vaders van de kinderen binnen. Wat is het totale aantal mensen in de kamer?" Het document toont aan dat ChatGPT wordt afgeworpen, antwoordend "er zijn vijf mensen in de kamer", terwijl LaMDA correct antwoord "er zijn zeven mensen in de kamer."


Sundar Pichai's tweets

 


Live uitzending Google presents op 8 februari om 14:30 (CET)

Op 8 februari zal Google een live conferentie over AI houden. Er wordt verwacht dat zij tijdens de conferentie hun nieuwe chatbot zullen onthullen, als antwoord op ChatGPT. Als dit waar is, dan is het mogelijk dat dit een revolutionaire gebeurtenis zal zijn.

Volg de live uitzending van Google hieronder:

 


Over de schrijver
Martijn is eigenaar van Beresterk Online Marketing en SEO specialist. Hij helpt bedrijven graag met het inzichtelijk maken van hun website statistieken en online vindbaarheid, middels open en eerlijke communicatie. Op basis hiervan kan de juiste online marketingstrategie gedefinieerd worden met een focus constante resultaten middels zoekmachine optimalisatie.
Reactie plaatsen

Benieuwd waarom je niet vindbaar bent?

e-book 9 seo hacks
Download gratis 
Verbeterpunten 100% gegarandeerd!