TLD (Top-level domain)

Wat betekent TLD?

Een TLD of Top Level Domain is een term die wordt gebruikt voor de domeinextensies op het internet. Het is het laatste deel van een domeinnaam en komt achter het laatste puntje, bijvoorbeeld .com, .nl of .org. Een TLD geeft informatie over de aard van de website, waar deze vandaan komt of voor wie de website bedoeld is.

Er zijn verschillende soorten TLD's op het internet, zoals:

  • ccTLD (country code Top Level Domain): Dit is de meest bekende TLD en bestaat uit de 2-letterige landcode, zoals .nl voor Nederland of .be voor België. Hiermee wordt aangegeven uit welk land of grondgebied de website opereert.
  • ccSLD (country code Second Level Domain): Dit is een subextensie van het TLD van een land en wordt vooral gebruikt door bedrijven of organisaties die in dat land actief zijn. Bijvoorbeeld .co.uk voor commerciële bedrijven in Engeland of .org.au voor non-profit organisaties in Australië.
  • gTLD (generic Top Level Domain): Dit is een domeinextensie die niet aan een specifiek land of instelling toebehoort en door iedereen geregistreerd kan worden. Er zijn twee soorten gTLD's: sponsored TLD's (sTLD's) en unsponsored TLD's (uTLD's). sTLD's zijn gericht op specifieke doelgroepen, zoals .aero voor luchtvaart en transport of .travel voor reisorganisaties. uTLD's hebben een algemeen doel en zijn beschikbaar voor iedereen, zoals .com voor bedrijven of .info voor informatie.
  • iTLD (Infrastructure Top Level Domain): Dit is een TLD die alleen gebruikt wordt voor doelen op het gebied van de internetinfrastructuur en internetprotocollen.

In totaal zijn er momenteel ongeveer 250 ccTLD's en verschillende gTLD's en iTLD's beschikbaar op het internet.

Benieuwd waarom je niet vindbaar bent?

e-book 9 seo hacks
Download gratis 
Verbeterpunten 100% gegarandeerd!