410 statuscode

Wat is een 410 statuscode?

De HTTP-statuscode 410 is een statuscode die aangeeft dat een bepaalde pagina of bron permanent is verwijderd en niet langer beschikbaar is op de server. Het is een specifieke foutcode die door zoekmachines en andere clients wordt gebruikt om te bepalen of een pagina of bron nog steeds bestaat of niet.

In tegenstelling tot een 404-foutmelding, die aangeeft dat een pagina niet gevonden kon worden, geeft een 410-statuscode aan dat een pagina permanent is verwijderd en nooit meer terug zal komen. Hierdoor kunnen zoekmachines de verwijderde pagina's verwijderen uit hun zoekindexen, zodat deze niet meer worden getoond in zoekresultaten.

Het gebruik van een 410-statuscode is vooral nuttig in situaties waarin een pagina of bron tijdelijk niet beschikbaar is en verwacht wordt dat deze later weer beschikbaar zal zijn. In dit geval zou een 404-foutmelding worden gebruikt. Maar als de pagina of bron permanent verwijderd is, is het verstandiger om een 410-statuscode te gebruiken.

Het is belangrijk om op te merken dat zoekmachines en clients sommige 410-statuscodes niet altijd correct verwerken, dus het is verstandig om ze regelmatig te controleren en te verifiëren of de verwijderde pagina's ook daadwerkelijk uit de zoekindexen zijn verwijderd.

In feite is de 410-statuscode een waardevol instrument voor websitebeheerders en SEO-experts, omdat het hen helpt om verouderde of onnodige pagina's uit zoekresultaten te verwijderen en zo de zoekervaring voor gebruikers te verbeteren. Bovendien kan het ook helpen bij het verminderen van zoekmachinepenalties, omdat zoekmachines zoekresultaten beter kunnen filteren op basis van de beschikbaarheid van pagina's en bronnen.

Om samen te vatten, de HTTP-statuscode 410 is een nuttige en essentiële tool voor websitebeheerders en SEO-experts, en het is belangrijk om deze code correct te gebruiken en te monitoren om een optimale gebruikerservaring en zoekresultaten te garanderen.

Benieuwd waarom je niet vindbaar bent?

e-book 9 seo hacks
Download gratis 
Verbeterpunten 100% gegarandeerd!