XML sitemap

Wat is een XML sitemap?

Een XML sitemap is een bestand waarin een lijst staat met alle URLs van een website die voor zoekmachines geïndexeerd moeten worden. Dit bestand wordt in een specifiek XML-formaat opgemaakt, waardoor zoekmachines de informatie in het bestand makkelijk kunnen lezen en verwerken. Een XML sitemap dient als een "kaart" voor zoekmachines, waardoor ze sneller en efficiënter door de website kunnen navigeren en alle relevante pagina's kunnen vinden.

XML sitemaps zijn vooral nuttig voor websites met een grote hoeveelheid pagina's of voor websites met dynamische inhoud die vaak verandert. Door een XML sitemap te gebruiken, kunnen zoekmachines altijd op de hoogte zijn van de nieuwste URLs op een website, zonder dat ze de hele website opnieuw hoeven te crawlen. Hierdoor kan de indexering van de pagina's efficiënter verlopen.

Het opstellen van een XML sitemap is eenvoudig. Er zijn veel online tools beschikbaar die automatisch een XML sitemap kunnen genereren, of het is mogelijk om een sitemap handmatig op te stellen. Het bestand moet vervolgens op de juiste locatie geplaatst worden op de website, meestal in de rootmap, zodat zoekmachines het gemakkelijk kunnen vinden.

Naast het toevoegen van URLs, kan een XML sitemap ook informatie bevatten over de laatste update van een pagina, de frequentie waarmee de pagina verandert en de prioriteit van de pagina ten opzichte van andere pagina's op de website. Deze informatie kan zoekmachines helpen bij het bepalen welke pagina's het meest relevant zijn en welke pagina's vaker geüpdatet moeten worden in hun index.

Het gebruik van een XML sitemap kan bijdragen aan een efficiëntere indexering van de pagina's op een website. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de sitemap up-to-date is en regelmatig te controleren op eventuele fouten of verbroken links.

 

Google Search Console

Door een XML sitemap aan te bieden aan Google via de Google Search Console, kan je ervoor zorgen dat zoekmachines op de hoogte zijn van de inhoud op je website en kan je eventuele problemen met de indexering oplossen. Dit kan de zichtbaarheid van je website in zoekresultaten verbeteren.


Noindex pagina's in een XML Sitemap

Het is niet noodzakelijk om pagina's met een "noindex"-meta-tag op te nemen in een XML sitemap, omdat deze pagina's al geïnformeerd zijn dat ze niet geïndexeerd moeten worden door zoekmachines. Door deze pagina's op te nemen in de sitemap, zou je zoekmachines verkeerde informatie geven over de inhoud van je website, wat kan leiden tot verwarring en een slechte gebruikerservaring.

Daarnaast zou het opnemen van deze pagina's in de sitemap ook onnodige middelen verspillen aan zoekmachines die deze pagina's crawlen en indexeren, terwijl het geen voordeel oplevert voor de zoekresultaten.

Plottwist! Wat als ik je vertel dat je noindex pagina's in je sitemap kunt gebruiken om je resultaten op te schonen?


Pro tip: maak gebruik van een noindex XML Sitemap!

Wanneer er ongewenste pagina's zijn geïndexeerd door Google, kan je gebruik maken van een tool zoals Screaming Frog om een XML sitemap te genereren met alleen de pagina's die je wilt uitsluiten van zoekresultaten (noindex). Dit helpt zoekmachines om te weten welke pagina's niet geïndexeerd moeten worden en zij zullen deze pagina's uit de Google-index verwijderen.

Het is belangrijk om deze pagina's eerst te laten verdwijnen uit de zoekresultaten door middel van een noindex XML sitemap, voordat je deze pagina's blokkeert in je robots.txt-bestand. Als je deze pagina's eerst blokkeert in robots.txt, kunnen zoekmachines de pagina's niet meer crawlen om ze uit hun index te verwijderen. Dit kan resulteren in deze pagina's blijven verschijnen in zoekresultaten terwijl ze niet langer beschikbaar zijn voor de gebruikers.

Door eerst de noindex XML sitemap te gebruiken, kan je ervoor zorgen dat de ongewenste pagina's sneller uit zoekresultaten verdwijnen, terwijl je tegelijkertijd het crawlbudget van zoekmachines optimaliseert door deze pagina's te blokkeren in je robots.txt-bestand.




Benieuwd waarom je niet vindbaar bent?

e-book 9 seo hacks
Download gratis 
Verbeterpunten 100% gegarandeerd!