Zoekwoord dichtheid (keyword density)

Wat is zoekwoord dichtheid?

De term "zoekwoord dichtheid" verwijst naar het aantal keren dat een zoekwoord of zin op een webpagina voorkomt, gedeeld door het totale aantal woorden op de pagina. Hoe hoger de zoekwoord dichtheid, hoe groter de kans dat je webpagina relevant is voor de zoekopdracht van een zoeker. Maar als je zoekwoord dichtheid te hoog is, kun je door zoekmachines bestraft worden voor "keyword stuffing" De beste manier om te zorgen voor een gezonde zoekwoord dichtheid is je te richten op het maken van kwaliteitsinhoud waarin je zoekwoorden op natuurlijke wijze zijn verwerkt. Zorg er bovendien voor dat je je zoekwoorden varieert en synoniemen gebruikt om straffen te voorkomen. Door deze eenvoudige tips te volgen kun je ervoor zorgen dat je webpagina's de perfecte zoekwoord dichtheid hebben voor een optimale zoekmachine ranking.

Als een pagina bijvoorbeeld 400 woorden bevat en het zoekwoord komt 10 keer voor, dan zou de zoekwoord dichtheid 3,37% zijn. Hoe hoger de zoekwoord dichtheid, hoe relevanter de pagina verschijnt voor zoekmachines zoals Google. In het algemeen kun je het beste vermijden een zoekwoord te vaak te gebruiken, omdat dit ertoe kan leiden dat je pagina wordt bestraft voor keyword stuffing. Als je echter verstandig te werk gaat, kan het verhogen van je zoekwoord dichtheid een effectieve manier zijn om de positie van je pagina te verbeteren. Denk eraan een evenwicht te vinden tussen relevantie en overmatig gebruik.

Te hoge zoekwoord dichtheid

De juiste zoekwoorden kunnen je helpen meer verkeer aan te trekken en je zoekmachine ranking te verbeteren. Het is echter belangrijk om keyword stuffing te vermijden, dat is wanneer je een woord te vaak gebruikt in een poging de zoekmachineresultaten te manipuleren. Als je een woord te vaak gebruikt, zal Google zien dat de tekst niet meer natuurlijk is opgebouwd en kun je een Google penalty krijgen voor zogenaamde "keyword spamming." De beste manier om dit te voorkomen is om tools voor zoekwoordonderzoek te gebruiken om de juiste balans van zoekwoorden voor je website te vinden. Met de juiste zoekwoordstrategie kun je je SEO verbeteren zonder door Google bestraft te worden.

Houd hier rekening mee

Naast de woorden in je tekst kijkt Google ook naar het woordgebruik van je hele website. Als je sommige artikelen helemaal optimaliseert voor een specifieke zoekterm, zal Google daar minder waarde aan hechten als de rest van je website niets met die zoekterm te maken heeft. Als je de zoekterm echter op een natuurlijke manier door je hele website gebruikt, zal Google herkennen dat je website relevant is voor dat onderwerp en deze hoger waarderen. Dit is slechts een van de vele factoren waarmee Google rekening houdt bij het bepalen van de zoekresultaten, maar het is een belangrijke om in gedachten te houden als je je inhoudsstrategie ontwikkelt. Door een goed afgeronde website te maken met kwaliteitsinhoud die verschillende onderwerpen behandelt, zul je eerder bezoekers aantrekken en een hogere plaats in de zoekresultaten verdienen.

Woordkeuze

Het zwaartepunt van je website moet liggen bij je doelmarkt of hoofdonderwerp. Dit zal Google helpen om beter te begrijpen waar je website over gaat en hem dienovereenkomstig te rangschikken. Het is ook belangrijk om overal op je website relevante zoekwoorden te gebruiken, want daarmee laat je Google zien dat je site relevant is voor die termen. Hoe vaker je een bepaald zoekwoord gebruikt, hoe meer belang Google eraan zal hechten. Probeer je website dus gericht te houden op je doelmarkt of hoofdonderwerp, en gebruik vaak relevante zoekwoorden, voor de beste resultaten.

 

Benieuwd waarom je niet vindbaar bent?

e-book 9 seo hacks
Download gratis 
Verbeterpunten 100% gegarandeerd!