Beter vindbaar worden op Google: de vier pijlers van SEO!
25 september 2022 

Beter vindbaar worden op Google: de vier pijlers van SEO!

SEO bestaat al vele jaren en het heeft talloze bedrijven geholpen om beter vindbaar te worden op Google. De traditionele drie pijlers van SEO zijn technologie, content en autoriteit. Deze pijlers helpen zoekmachines als Google en Bing te begrijpen waar een website over gaat en hoe relevant die is voor de zoekwoorden waar mensen naar zoeken. 

Technologie verwijst naar de code en structuur van een website, die zoekmachines helpt deze correct te indexeren. Content is de eigenlijke tekst op een website, die goed geschreven moet zijn en relevant voor de zoekwoorden waar mensen naar zoeken. Autoriteit verwijst naar hoe populair en vertrouwd een website is, wat wordt bepaald door zaken als inkomende links en signalen van sociale media. Door alle drie de pijlers te optimaliseren, kunnen bedrijven hun kansen vergroten om hoog te scoren in de pagina's met zoekmachineresultaten (SERP's), wat leidt tot meer verkeer en potentiële klanten.

We hebben allemaal vertrouwd op deze traditionele drie pijlers van SEO om vindbaar te worden in zoekmachines als Google en Bing. Deze 3 pijlers hebben bepalen eenieder een waslijst aan ranking factoren voor je website. Echter, heb je niks aan het toepassen van de verschillende ranking factoren wanneer je geen rekening houdt met alle vier de pijlers van SEO. Ja, je leest het goed: vier, en niet drie…

Met de nieuwe vooruitgang van machine learning en het doel van Google om de meest relevante ervaring aan de gebruiker te leveren, vinden wij dat er een vierde pijler in je SEO-strategie moet worden opgenomen: gebruikerservaring (oftewel UX).

Een goede gebruikerservaring is essentieel als je wilt dat gebruikers op je site blijven en betrokken blijven met je content. En betrokkenheid is een belangrijke ranking factor voor Google. Dus hoe kun je ervoor zorgen dat je site een goede gebruikerservaring biedt?


Wat is de vierde pijler?

Gebruikerservaring wordt gedefinieerd als de studie van hoe gebruikers een online website waarnemen en ermee omgaan. Door de gebruikerservaring op een website te analyseren, kunnen we vaststellen hoe gebruikers zich op de website gedragen en punten identificeren waar gebruikers in de war raken of de website simpelweg verlaten. Gebruikerservaring is belangrijk omdat het ons helpt te begrijpen hoe gebruikers met onze websites omgaan en hoe we hun ervaring kunnen verbeteren.

Gebruikerservaring kan worden geanalyseerd via verschillende methoden, zoals heatmaps, gebruikersonderzoeken en gebruikerstests. Met heatmaps kunnen we zien waar gebruikers op een pagina klikken en waarin ze geïnteresseerd zijn (dit kan d.m.v. de tool: Hotjar).

Gebruikersonderzoeken helpen ons te begrijpen waarom gebruikers een website verlaten of wat ze van onze producten of diensten vinden. Met gebruikerstesten kunnen we nieuwe ontwerpen of functies testen met echte gebruikers om te zien hoe ze reageren. Door gebruikerservaringen te analyseren kunnen we weloverwogen beslissingen nemen over hoe we onze websites kunnen verbeteren en gebruiksvriendelijker kunnen maken.

Gebruikerservaring is een belangrijke factor bij het bepalen van het succes van een website. Er zijn een aantal zaken die belangrijk zijn om de gebruikerservaring te verbeteren (en dus je vindbaarheid op Google): zoals een snelle laadsnelheid van de pagina, een laag bouncepercentage (tegenwoordig: betrokkenheidspercentage), mobiele responsiviteit, en een effectieve en duidelijke header- en menustructuur. Door deze zaken toe te passen kunnen websites hun vindbaarheid op Google verbeteren en hun kansen op succes vergroten.

Het doel van gebruikerservaring is het bieden van een website die gebruikers effectief helpt te vinden wat ze zoeken. Een goed ontworpen website moet gemakkelijk te navigeren zijn, en de gebruiker moet de informatie die hij zoekt met minimale inspanning kunnen vinden. Bovendien moet de website intuïtief en consistent zijn, zodat gebruikers weten waar ze moeten zijn om de informatie te vinden die ze nodig hebben.

Door een effectieve gebruikerservaring te bieden, kunnen websites bezoekers aanmoedigen om op de website te blijven en een gewenste actie te voltooien, zoals het doen van een aankoop of het aanmelden voor een nieuwsbrief. In de huidige concurrerende online markt kan een effectieve gebruikerservaring het verschil maken of een website succesvol is of niet.

 

Waarom is gebruikerservaring de vierde pijler?

Het doel van Google is altijd geweest om zijn gebruikers de best mogelijke ervaring te bieden. Om dit te bereiken ontwikkelen ze hun algoritmen voortdurend om relevantere resultaten te bieden. Zo beantwoorden ze vragen nu bijvoorbeeld direct in de resultatenpagina van de zoekmachine (SERP). Dit betekent dat je niet eens op een resultaat hoeft te klikken om de informatie te krijgen die je nodig hebt. Maar ze passen ook voortdurend hun algoritme aan om de meest relevante organische zoekresultaten te bieden.

Dit betekent dat je er zeker van kunt zijn dat, als je wel op een resultaat klikt, het je naar een pagina brengt die echt waardevol en relevant is voor je zoekopdracht. Met andere woorden, Google werkt er voortdurend aan om ervoor te zorgen dat je de best mogelijke ervaring krijgt bij het gebruik van hun zoekmachine.

In het verleden gebruikten zoekmachines tamelijk eenvoudige algoritmen om websites te rangschikken in hun organische zoekresultaten. Maar naarmate het internet complexer is geworden, hebben ze hun methoden moeten aanpassen om bij te blijven. Tegenwoordig is gebruikersbetrokkenheid een van de belangrijkste maatstaven waarmee zoekmachines rekening houden bij het rangschikken van websites. De Google Core web vitals update is daar een perfect voorbeeld van.

In deze update legt Google grote nadruk op hoe gebruiksvriendelijk een website is. Factoren als laadtijd van de pagina en interactiviteit worden nu meegewogen bij het bepalen van de ranking van een website. Als gevolg daarvan moeten website-eigenaren zich bewust zijn van deze veranderingen en ervoor zorgen dat hun site geoptimaliseerd is voor gebruikers. Anders zouden ze wel eens lager op de ranglijst kunnen komen te staan.


Hoe bepaald Google de ranking op basis van gebruikerservaring?

Google kijkt naar drie factoren bij het bepalen van de ranking van websites op basis van gebruikerservaring: Largest Contentful Paint (LCP), First Input Delay (FID) en Cumulative Layout Shift (CLS). LCP is een maat voor hoelang het duurt voordat het grootste element op een pagina is geladen. FID heeft betrekking op de interactiviteit op de site, of hoelang het duurt voordat een gebruiker kan reageren op de pagina nadat die geladen is. CLS gaat over visuele stabiliteit, of hoe vaak elementen op de pagina verschuiven terwijl de pagina wordt geladen. Alle drie deze factoren zijn belangrijk om te bepalen hoe gebruiksvriendelijk een website is, en Google gebruikt ze om te bepalen waar websites in de zoekresultaten moeten verschijnen. Door ervoor te zorgen dat je website op alle drie deze factoren goed scoort, kun je je vindbaarheid op Google verbeteren en meer bezoekers naar je site trekken.


Drie core web vitals


Een goed UX-ontwerp draait om het maken van een website die gemakkelijk te gebruiken is en een geweldige gebruikerservaring biedt. Als het goed wordt gedaan, kan het je gebruikersbetrokkenheid drastisch verhogen, wat op zijn beurt je zoekresultaten zal verbeteren. Dus als je de zoekresultaten van je website wilt verbeteren, bel dan vandaag nog je UX-ontwerper.

 

Hoe werken alle vier pijlers met elkaar?

Als het om SEO gaat, is een holistische aanpak altijd het beste. Dit betekent dat je rekening houdt met alle vier de pijlers van SEO: Content, Autoriteit, Techniek en Gebruikerservaring. Elk van deze pijlers is onderling afhankelijk van de andere, en ze moeten alle vier samenwerken om de beste resultaten in organische vindbaarheid te bereiken. Bijvoorbeeld, je pagina goed laten indexeren en crawlen door zoekmachines [techniek] is niet genoeg als je content niet aansluit bij relevante zoekopdrachten. Zelfs de meest relevante en goed geschreven content zal niet goed scoren als je website autoriteit mist of een slechte gebruikerservaring heeft. Het is niet genoeg om alleen geweldige content te hebben - je site moet ook crawlable zijn en voldoende autoriteit hebben om te kunnen scoren. Zelfs als je content en technologie perfect zijn, zal een slechte gebruikerservaring je rankings naar beneden halen.

Om echt beter vindbaar te worden op Google, moet je een allesomvattende aanpak hanteren die rekening houdt met al deze factoren. Alleen dan kun je de hoge posities in de zoekmachines bereiken die je wilt.

Soms is het belangrijk om een stap terug te doen en naar het grote geheel te kijken voordat je verzandt in de details. Voordat je begint met het schetsen van je SEO-tactieken en strategie, zorg ervoor dat je de situatie vanuit een macroperspectief bekijkt en een overkoepelend doel stelt. Als je eenmaal weet waar je heen wilt, wordt het veel gemakkelijker om de microstappen in kaart te brengen die je moet nemen om daar te komen. Door de tijd te nemen om je algemene doelstelling te bepalen, maak je jezelf vanaf het begin klaar voor succes.

 

Wat nu?

SEO-specialisten zijn opgeleid om zich te richten op de zogenaamde "grote drie" pijlers van SEO: content, techniek en linkbuilding. Wij geloven echter dat het tijd is om een vierde pijler aan de mix toe te voegen: gebruikerservaring (UX). Een goede UX-ontwerper helpt je om een website te maken die niet alleen geoptimaliseerd is voor zoekmachines, maar ook gemakkelijk en plezierig te navigeren is voor gebruikers. Volgens ons is dat essentieel in het huidige concurrerende online landschap. Door je te laten adviseren door een UX-ontwerper kun je ervoor zorgen dat je website een superieure gebruikerservaring biedt waardoor bezoekers steeds weer terugkomen. Bij Beresterk houden wij met het ontwikkelen en optimaliseren van Google-proof website hier automatisch rekening mee!

Over de schrijver
Martijn is eigenaar van Beresterk Online Marketing en SEO specialist. Hij helpt bedrijven graag met het inzichtelijk maken van hun website statistieken en online vindbaarheid, middels open en eerlijke communicatie. Op basis hiervan kan de juiste online marketingstrategie gedefinieerd worden met een focus constante resultaten middels zoekmachine optimalisatie.
Reactie plaatsen

Benieuwd waarom je niet vindbaar bent?

e-book 9 seo hacks
Download gratis 
Verbeterpunten 100% gegarandeerd!