Zoekwoorden onderzoek: hoe doe je dat? Een stappenplan om te domineren in Google!
02 november 2022 

Zoekwoorden onderzoek: hoe doe je dat? Een stappenplan om te domineren in Google!

Wat is een zoekwoorden onderzoek?

Zoekwoorden onderzoek is het vinden van woorden en zinnen die potentiële klanten gebruiken om informatie te zoeken op het internet. Door te begrijpen waarnaar mensen zoeken, kunnen bedrijven inhoud creëren die meer kans maakt om hoog te scoren op de resultatenpagina's van zoekmachines (SERP's). Dit kan weer leiden tot meer websitebezoekers en potentiële klanten.

Er zijn verschillende technieken die kunnen worden gebruikt om zoekwoorden onderzoek te doen, waaronder het gebruik van zoekwoordhulpmiddelen, het analyseren van websites van concurrenten en het houden van enquêtes. De meest effectieve programma's voor zoekwoorden onderzoek combineren verschillende technieken om de meest nauwkeurige resultaten te krijgen.


Waarom is een zoekwoorden onderzoek belangrijk?

Zoekwoordonderzoek is om een aantal redenen belangrijk. Ten eerste helpt het je de zoekwoorden te identificeren die het meest relevant zijn voor je bedrijf of website. Ten tweede kun je zo bijhouden hoe goed je website scoort op die zoekwoorden. Ten derde geeft het inzicht in hoe mensen naar je zoekwoorden zoeken, wat je kan helpen om je website te optimaliseren voor een betere zichtbaarheid in zoekmachines. Ten slotte kan zoekwoordenonderzoek je helpen om nieuwe mogelijkheden voor marketing en bereik te ontdekken.

Door de zoekwoorden te begrijpen die voor je publiek het belangrijkst zijn, kun je ervoor zorgen dat je marketinginspanningen op de juiste dingen gericht zijn. Bijgevolg is zoekwoordenonderzoek een essentieel onderdeel van elke succesvolle online marketingstrategie.


Is een zoekwoorden onderzoek gratis?

Een van de belangrijkste stappen in elke online marketingcampagne is zoekwoorden onderzoek. Door te begrijpen welke zoekwoorden door potentiële klanten worden gebruikt, kunnen bedrijven ervoor zorgen dat hun website en inhoud worden gezien door de mensen die de meeste kans hebben om te converteren. Zoekwoorden onderzoek kan echter een tijdrovend en duur proces zijn, vooral voor kleine bedrijven.

Gelukkig zijn er online een aantal gratis tools voor zoekwoorden onderzoek beschikbaar. Met deze hulpmiddelen kunnen bedrijven snel en gemakkelijk relevante zoekwoorden identificeren, waardoor ze een waardevol voordeel hebben in de concurrentie om online verkeer.


Hoe doe je een zoekwoorden onderzoek?

Zoekwoorden onderzoek is een proces dat je helpt te begrijpen op welke zoekwoorden je publiek zoekt en hoe die zoekwoorden kunnen worden gebruikt om de positie van je website in zoekmachines te verbeteren.

Om zoekwoordonderzoek te doen, moet je verschillende tools gebruiken, waaronder zoekwoordplanners, pagina's met zoekmachineresultaten en analyseplatforms. Je moet ook een goed begrip hebben van je publiek en hun behoeften.

Als je al deze informatie hebt verzameld, kun je gaan bepalen welke zoekwoorden het meest relevant zijn voor je bedrijf en hoe je ze kunt gebruiken om de ranking van je website te verbeteren.


Welke tools kun je gebruiken voor een zoekwoorden?

Er zijn een aantal verschillende methoden die je kunt gebruiken om zoekwoordenonderzoek te doen. Een populaire methode is het gebruik van een tool voor zoekwoordenonderzoek, zoals de Google Keyword Planner. Met dit hulpmiddel kun je een zoekwoord of zin invoeren en zien hoeveel mensen elke maand naar die term zoeken. Dit kan je een idee geven van hoe populair een bepaald zoekwoord is en of het de moeite waard is om je te richten op je SEO inspanningen.

Een andere methode is om gewoon naar de analysegegevens van je website te kijken om te zien welke zoekwoorden mensen al gebruiken om je site te vinden. Dit kan je een idee geven van welke zoekwoorden al goed voor je werken en voor welke je misschien nog verder moet optimaliseren.

Ten slotte kun je ook sociale media gebruiken om zoekwoordenonderzoek te doen. Door simpelweg te kijken naar de trending topics op Twitter of Facebook kun je een idee krijgen over welke zoekwoorden momenteel online het meest gesproken wordt.

Ik kan nog een verdere analyse loslaten en nog meer tools beschrijven en vergelijken maar ik weet gewoon dat je hier niet op zit te wachten. Het heeft ook vrij weinig nut om tools te beschrijven die wij niet gebruiken, daarentegen laat ik je liever zien welke tools wij gebruiken en waarom!


Welke zoekwoorden onderzoek tools gebruiken wij?

Voor een zoekwoorden onderzoek gebruiken wij de volgende tools:

Ons eigen brein...

Geloof het of niet, maar het eerste wat ik doe is brainstormen wat eventuele leuke content is om over te schrijven. Je moet immers eerst een idee hebben alvorens je kunt gaan kijken wat de kansen zijn binnen de zoekresultaten van Google. Er is niks mis met een blanco-vel en een pen!

De reden waarom ik bepaald heb om een blog over zoekwoorden onderzoek te schrijven was omdat ik binnen mijn Google Ads account veel termen vond die hier gerelateerd aan waren. Ook is dit onderwerp interessant om over te schrijven omdat ik ook een zoekwoorden onderzoek tool promoot!

LSI-keywords

De volgende stap is dat ik een aantal zoekwoorden invoer in Google. Ik bekijk de zoekresultaten (SERP's) om een idee te krijgen wat er precies geschreven wordt. Hierna bekijk ik de gerelateerde zoekopdrachten onderaan de pagina. Dit zijn relevante suggesties vanuit Google en perfect om een breder beeld te krijgen:

LSI Keywords

Tip: schrijf relevante zoekopdracht voorstellen op. Wellicht zijn deze interessant om de inhoud van je artikel of blog te bepalen.


Shine Ranker Tool

Deze tool laat op een hele eenvoudige manier de kansen in de markt zien! Binnen een mum van tijd heb je een hele lijst met relevante zoekwoorden, de maandelijkse hoeveelheid vertoningen, moeilijkheidsgraad en gemiddelde CPC (cost per click):

Shine Ranker Keyword Research

Shine Ranker is sinds kort mijn favoriete SEO tool. De tool bevat namelijk nog meer features die je kunnen helpen om de vindbaarheid van je website te verbeteren! Ik heb er een uitgebreid blog over geschreven.


Answerthepublic.com

Answerthepublic is een website waar je een zoekwoord of zin kunt invoeren en dan een lijst genereert van vragen waar mensen waarschijnlijk naar zoeken op het internet. Dit kan een waardevol hulpmiddel zijn voor schrijvers van inhoud, omdat het inzicht geeft in het soort dingen waar mensen graag meer over willen weten. Bovendien kan Answerthepublic je helpen om mogelijke hiaten in je kennis op te sporen, zodat je verder onderzoek kunt doen en ervoor kunt zorgen dat je inhoud volledig is. Hoewel er andere tools voor het genereren van vragen beschikbaar zijn, onderscheidt Answerthepublic zich door zijn vermogen om in korte tijd grote aantallen vragen van hoge kwaliteit te genereren. Daardoor is het een essentieel hulpmiddel voor elke inhoudsschrijver die hoogwaardige, boeiende inhoud wil produceren.

Answer the Public


Google Ads: Keyword Tool

De Google Ads Keyword Tool is een gratis online tool waarmee je zoekwoorden voor je Google Ads campagnes kunt onderzoeken. Je kunt de tool gebruiken om uit te zoeken hoe vaak op bepaalde zoekwoorden wordt gezocht in Google en om ideeën op te doen voor nieuwe zoekwoorden om je op te richten. De Keyword Tool geeft ook informatie over hoeveel concurrentie er is voor elk zoekwoord, evenals geschatte biedprijzen. Bovendien kun je met de tool je resultaten filteren op land, taal en apparaat. De Google Ads Keyword Tool is van oorsprong een essentieel hulpmiddel voor elke adverteerder die zijn Google Ads-campagnes wil opzetten of verbeteren. Het opzetten van een account is gratis en dus kun je de tool dan ook gratis gebruiken!

Disclaimer: zorg er wel voor dat je geen advertenties gemaakt hebt en aan hebt staan...

Nuff Said


Genoeg gelult... Aan de slag!


Zoekwoorden onderzoek stappenplan

  1.  Bedenk voor welk onderwerp je graag wilt ranken in Google;
  2.  Open een leeg Excel document en noteer hier alles wat in je op komt;
  3.  Gebruik de Shine Ranker Keyword Research Tool en selecteer op basis van moeilijkheid je zoekwoorden;
  4.  Ga naar Answerthepublic.com en voer je meest potentiële zoekwoord in;
  5.  Exporteer de resultaten via een .CSV bestand (Excel document);
  6.  Open de Google Ads Keyword Tool en kopieer hier de resultaten in van stap 5;
  7.  Exporteer de resultaten via een .CSV bestand (Excel document);
  8.  Kopieer de resultaten van de .CSV bestanden (inclusief zoekvolume) en plak deze in je hoofdlijst;
  9.  Voilà! Je hebt nu een uitgebreid zoekwoorden onderzoek gedaan, tevens heb je interessante sub-onderwerpen voor je artikel!


Over de schrijver
Martijn is eigenaar van Beresterk Online Marketing en SEO specialist. Hij helpt bedrijven graag met het inzichtelijk maken van hun website statistieken en online vindbaarheid, middels open en eerlijke communicatie. Op basis hiervan kan de juiste online marketingstrategie gedefinieerd worden met een focus constante resultaten middels zoekmachine optimalisatie.
Reactie plaatsen

Benieuwd waarom je niet vindbaar bent?

e-book 9 seo hacks
Download gratis 
Verbeterpunten 100% gegarandeerd!