Crawl errors

Wat zijn Crawl errors?

Crawl errors zijn fouten die optreden wanneer zoekmachines een website proberen te crawlen (of indexeren). Deze fouten kunnen optreden wanneer een zoekmachine een link tegenkomt die niet meer bestaat of niet correct is, of wanneer een zoekmachine geen toegang kan krijgen tot een pagina.

Er zijn verschillende soorten crawl errors:

  • 404-fouten: dit betekent dat een zoekmachine een link heeft gevonden die naar een pagina verwijst die niet bestaat of niet langer beschikbaar is
  • 403-fouten: dit betekent dat een zoekmachine geen toegang heeft tot een pagina, bijvoorbeeld vanwege beveiligingsredenen
  • 500-fouten: dit betekent dat er een interne serverfout is opgetreden, zoals een technisch probleem met de website
  • Timeout-fouten: dit betekent dat een zoekmachine te lang heeft moeten wachten om toegang te krijgen tot een pagina.

Crawl errors kunnen negatieve gevolgen hebben voor zoekmachineoptimalisatie (SEO), omdat ze kunnen leiden tot een slechte indexering van de website en een slechte gebruikerservaring voor zoekers die op zoek zijn naar specifieke pagina's.


Het is belangrijk om crawl errors te monitoren en op te lossen, omdat dit kan helpen om de zoekresultaten van een website te verbeteren en een betere gebruikerservaring te bieden. Er zijn verschillende tools beschikbaar, zoals Google Search Console, waarmee u crawl errors kunt monitoren en op lossen. Bijvoorbeeld door redirects te maken naar bestaande pagina's of een 404-foutpagina te maken die gebruikers kan informeren over de fout en hen kan doorverwijzen naar relevante pagina's op de website.

Het is ook aan te raden om regelmatig een website te controleren op gebroken links en deze op te lossen, dit kan helpen om crawl errors te voorkomen. Daarnaast is het aan te raden om te controleren of er geen technische problemen zijn die ervoor zorgen dat zoekmachines geen toegang krijgen tot de pagina's. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als er beveiligingsinstellingen zijn die zoekmachines blokkeren of als de server overbelast is.

Het is ook belangrijk om te weten dat crawl errors niet altijd direct zichtbaar zijn voor zoekers. Sommige errors kunnen alleen waarneembaar zijn door zoekmachines, zoals wanneer een link in de broncode van een pagina staat, maar niet zichtbaar is voor gebruikers. Dit kan leiden tot een slechtere indexering en een lagere ranking in zoekresultaten.

In samenvatting, crawl errors zijn fouten die optreden wanneer zoekmachines een website proberen te crawlen. Ze kunnen negatieve gevolgen hebben voor zoekmachineoptimalisatie en gebruikerservaring. Het is belangrijk om crawl errors te monitoren en op te lossen om zoekresultaten te verbeteren en een betere gebruikerservaring te bieden.

Benieuwd waarom je niet vindbaar bent?

e-book 9 seo hacks
Download gratis 
Verbeterpunten 100% gegarandeerd!